Македонски икони се продаваат на аукција во Германија, Управата за културно наследство ќе проверува дали тие навистина потекнуваат од земјава

You must need to login..!

Опис

До Управата пристигнаа и две барања за информации од јавен карактер за тоа дали сме запознаени со ситуацијата на изложување на аукција на икони од 15 и 16 век на аукција во Германија, изјави во Утрински брифинг Марија Пујаз, советник инспектор за безбедност на културно наследство при Управата за културно наследство.

Проверката за тоа дали навистина тие икони потекнуваат од Македонија може најдобро да ни се каже на терен и по добиени информации од конкретните, а во најголем дел имател е МПЦ-ОА. Во минатото пред постењето на Управата, која отпочна со работа во 2005 година, кога ја собра документацијат која се наоѓаше во Републички завод за заштита на спомениците на културата Скопје, како и документација која се наоѓа низ другите установи за заштита во земјата, проверката дали навистина дали тие предмети се од Македонија, Управата презема конкретни активности за проверка, дали тоа навистина потекнува од земјава. Напишаното во каталогот треба да се провери од каде тие информации при составувањето на самиот каталог, каде е објавено дека потекнуваат од Македонија, вели Пујаз.

Во докуметацијата со која се располага во јавните институции прв податок за тоа дали навистина е тоа од Македонија треба да се одговори брз основа на фотографиите. Точно е дека во нашата земја во 1915 година кога е приказната дека тогаш се изнесени, тогаш не постоела евиденција ниту систем за заштита дали тоа е навистина од Македонија. Но во името на соработката со другите институции за заштита во нашата земја, во рамките на ЕУ или пак на светско ниво е токму тоа прашање – да се потврди дали тоа се само шпекулации или навистина потекнуваат од земјава. Приказната го продава производот, вели Пујаз.

Ако разговараме на ниво на шпекулација, теоретски во Законот за заштита на културно наследство постои механизам, а тоа е враќање на незаконски инзнесени, доколку се докаже дека тие незаконски се изнесени. Има податоци во самиот каталог за кои јас лично имам основ да проверам дали тоа е навистина така, смета Пујаз.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

two × one =