Македонија како помала земја може да има поголем бенефит од „Отворен Балкан“, анализираат Николовски и Србиновски

You must need to login..!

Опис

-Впечатоците од „Отворен Балкан“ се на завидно ниво и од репортерските екипи кои известуваа за овој настан, па се до делегациите кои ги пратеа високите делегации, челници, лидери, кои го имаа завршниот збор. Претседателите, премиерите на околните држави и на оние кои беа само како гости имаа прдружба од голем број на соработници, како од економијата, инфраструктурата… кои сериозно пристапија на оваа иницијатива, изјави за Утрински брифинг новинарот, Дејан Србиновски.

-Од она што успеав да поразговарам со претставниците на стопанските комори, впечатокот е дека во наредниот период сериозно се размислува да се имплементираат сите оние работи кои беа вчера потпишани, додава Србиновски.

Според новинарот, Љубиша Николовски РС Македонија, никогаш како досега не била толку добро меѓународно и регионално етаблирана.

-Почнувајќи од Брисел, ЕУ, САД и земјите во регионот, освен Бугарија. „Отворен Балкан“ не е ЦЕФТА, не е Берлински процес, но е изворна иницијатива на земјите од Балканот и тоа е добра оставштина кои го иницираа овој „Отворен Балкан“, додава Николовски.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seven − 4 =