Локвенец за УБ: Апсурден е предлогот на опозицијата да се намалат ингеренциите на Комисијата за надзор врз следење на комуникациите

You must need to login..!

Опис

– Во овој момент законот кој е во функција предвидува претставка и секој граѓанин како сомнеж за незаконско следење на неговите комуникации да испорача до Собранието, што значи до граѓанскиот Совет кој во истиот момент потребно е да направи контрола во ОТА и истиот налог да го пренесе до Комисијата за следење на посебната истражна мерка.

– После давањето на налог, во рок од две недели, потребно е Комисијата да даде извештај за извршената контрола, надополнета од страна на Граѓанскиот Совет и така граѓанинот ќе добие информација дали незаконски е следена неговата комуникација. Но каде е проблемот? Барањето на опозицијата во овој момент е намалување на ингеренции на Комисијата. Зошто? Моменталниот Закон предвидува и двојна и контрола на две нивоа на процесите на следење на коминакциите.

– Двојна заради тоа што контролата ја прави граѓанскиот Совет и во исто време собраниската Комисија и на две нивоа затоа што граѓанскиот Совет прави контрола и споредба на анонимизирани наредби на овластени институции за следење на комуникации додека собраниската комисија покрај контролата на нанонимизираните наредби прави контрола и на комјутерските логови што е исклучително подлабинска контрола.

– Апсурден е предлогот на опозицијата да се намалат ингеренциите на Комисијата. И тоа го бараат без образложение, изјави за Утрински Брифинг пратеникот Хари Локвенец, говорејќи за поднесениот закон за следење на комуникациите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

1 × three =