Локалната власт сѐ уште нема финансиски извори за реализација на големите ветувања – за одржлив развој ни треба скромност во трошењата

You must need to login..!

Опис

-Општините во голема мера се зависни од централната власт, а тоа значи дека над 70 проценти од парите ги добиваат од централната власт. Тоа значи дека тие немаат доволно приходи за да придонесат во таа развојна компонента.

-Голем дел од малите општини се неатрактивни за да го заинтересираат бизнис секторот. Развојната компонента таму е многу мала.

-Новата рамка за децентрализација ќе даде поголем конфор и простор општините да инвестираат. Но прашањето е во што овие средства ќе бидат инвестирани. Затоа нашата препорака е овие средства да бидат условени.

-Соработката меѓу централната и локалната власт мора да постои, особено за некои капитални инвестиции.

-Било кој настан кој што креира неизвесност креира и неповолен сентимент и за бизнис секторот… Ние сме изложени на избори, на ваков тип неизвесност бизнис секторот е пожилав особено на неизвесности од политичка природа бидејќи нив ги вметнува во своите планови за работа.

-Сметам дека еден од начините да се справиме во однос на економското заздравување по здравствената криза е да се масивизира вакцинирањето. Во овој период треба да бидеме значително внимание, правилно да се позиционираме во идните инвестиции и да изработиме планови кои ќе се сведат на бруто инвестиции од среден рок но и да ги предвидуваме инфлаторните движења вели за УБ проф. Д-р. Благица Петрески лидер на „Фајнанс тинк“.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seventeen − fourteen =