Лазарова Трајковска: Законот за кривичната постапка и кривичниот Законик оставаат простор за конфискација, но во пракса, за жал, тоа е многу тешко изводливо

You must need to login..!

Опис

-Добро е политичарите да се залагаат за борба против организиран криминал и корупција што се нотира и во извештаите на ЕК, и добро е тие да се сведуваат во пракса.
-Но каде е проблемот во делот на македонските закони и практики. Кај нас само преку кривична постапка може да се покрене постапка за нелегално стекнат имот.

-Нашиот проблем е што Законот за кривична постапка оставаат простор за проширена конфискација но во пракса многу тешко се спроведува…

-Пред десетина година имотот се префрлаше на роднини и блиски но со проширената конфискација ги опфаќа и овие случаи. Но обвинителот има ограничени ресурси, ја нема прво онаа поткрепа која што му ја дава законот, но впечатокот е дека и она што се има на располагање не се користи до крај. Обвинителот однапред треба да подготви цврст и силен предмет со што постапките би биле брзи и ефикасни…

Поврзаноста со институциите ќе дава и треба да дава резултати.

Законот вака како што е конципиран кај нас прошитрената конфискација ја поврзува со неколку кривични дела. Пораката на одземањето на бесправно стекнатиот имот е дека никој не треба да се офајди со криминално стекнатиот имот вели за УБ врховниот судија Мирјана Лазарова Трајковска.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

five × three =