Кузмановски за случајот околу „Еуростандард“: Ако министерот преку Уставен бара заштита на финансискиот ситем тогаш сериозно се побркани лончињата

You must need to login..!

Опис

Уставниот суд денеска повторно треба да одлучува по иницијатива поднесена на членот 163, став 3 од Законот за банки, според кој, побарувањата на Фондот за осигурување на депозити по основ на исплати на осигурени депозити се исплаќаат пред побарувањата на останатите доверители.

Пред неполни два месеци, уставните судии не поведоа постапка по иницијатива поднесен за истата одредба од Законот за банки.

Иницијативата е поднесена од оштетени штедачи на Еуростандард Банка и со неа се спори законската одредба која вели дека Фондот за осигурување на депозити има предност прв да ги наплати побарувањата од пропаднатата банка.

-Реакцијата кон ДКСК беше жестока поради тоа што пред 7 дена имаше седница на Уставен суд каде што беше поставена истата точка на дневен ред. Во текот на самата седница пред гласањето од страна на ДКСК беше лиферувано соопштение дека еден од судиите треба да внимава на судир на интереси во врска со одлучувањето по точката за која веќе требаше да се гласа. Како резултат на тоа соопштение Уставен одлучи да не гласа и да го провери она што ДКСК го соопшти јавно. Затоа одлучија да остават 7 дена за одлучување а во меѓувреме да побараат дополнителна информација од ДКСК, изјави во Утрински бврифинг правниот застапник на оштетените птедачи во „Еуростандард банка“, Љупчо Кузмановски.

-Нашата реакција беше поради тоа што сметаме дека ДКСК воопшто нема надлежност да одлучува околу изземање на уставен судија. Тоа би било преседан. Се работи за постапка, а не за јавна набавка. Кај Уставниот суд, Уставот регулирал дека работата се регулира со акт на судот и судот донел деловник. Во тој деловник нема одредби за иземање на судијата, но тоа не и дава право на ДКСК да се вмешува во псотапката, додава Кузмановски.

-Соопштението на Министерството за финасии ме изненади. Ова е навистина еден сериозен преседан на вршење на пртисок на јавна сцена, без калкулации, без сокривање. Ние во подолг период наназад кажува дека врз судиите се врши приитисок. Во ситуацијаа излезе кој го вршел притисокот. Прашањето за стабилноста на финансискиот ситем е прашње кое го решава Минситерството за финансии. Тоа е неспорно. Прашњето за уставноста на член 163, став 3 од Законот за банки е прашање што треба да го решаа Усттавен. Ако Уставниот суд се грижи за стабилноста на финансискиот систем тогаш не ни треба министер за финансии. Затоа мислам дека ова прашње е толку сериозно, што јас немам друга порака до министерот освен истата што ја упати Здружението до Државната комисја, веднаш да си поднесе неотповиклива оставка. Ако не го стори тоа и на премиеропт Заев му порачуваме веднашш да го разреши. Преку вршење на еден ваков притисок врз Уставен суд сметам дека ги доведува во прашње и ЕУ интеграциите на државата, вели Кузмановски.

Аргументот што го истакнува министерот дека се работи за прашање кое засегнува во стабилноста на финсискиот, банкарскиот систем не е аргумент, туку изговор. Ова не е прашње за стабилност на финсискиот систем, бидејќи средствата кои се во стечајната маса на банката, конкретно на Еуростандард банка не се средства од буџетот. Тоа се прилива на средства од сосема други страни на кои министерот воопшто не сметал кога се планирал буџетот. Едноставно нема ниту една допирна точка со стабилноста на финансискиот систем. Ако министерот преку Уставен бара заштита на финсискиот ситем тогаш сериозно се побркани лончињата, изјави Кузмановски.

Целиот разговор погледнете го во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

sixteen + twenty =