Висока корупција во државата – дали Универзитетите ја прифатија како основа за студирање и создавање кадри што само ја шират

You must need to login..!

Опис

-Има една би рекол суштинска разлика меѓу нас и Бугарија. Во Македонија се уште живееме во некоја илузија дека не сме бинационална, билингвална, нетериторијална федерација, изјави за Утрински брифинг универзитетскиот професор Илија Ацески.

-Ја нема кај нас сеуште таа одлучувачка политика. Етничкиот дискурс е толку силен, а тоа многу говори за моменталната ситуација, а во Бугарија тоа се одрази на изборите.

-Во моментов во Македонија се создаде еден баланс 60 – 60 и сега некој тоа многу лесно го користи, купопродажба, но има една би рекол полуразбирлива состојба како сега еден пратеник кој е избран со одредена идеолошка платформа многу лесно да преминува од една во друга политичка платформа. Тоа го доживуваме како еден пазар.

Говорејќи за високото образовани проф. др Ацевски со став:

-Ако во високото образование падне квалитетот, едноставно дипломата која некој ја добива за одредена област, се покажа дека таа не соодветствува на она што е диплома… Во тој процес на високо образование тоа се формализира односно тоа учење, подучување се става на маргините.

-Бизнисот се направи кога се отворија приватните факултети кои ги спуштија критериумите за квалитет, а сето тоа го потпомогна Болоња, изјави за УБ универзитетскиот професор Илија Ацески.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

sixteen − 11 =