Корупцијата води до директни жртви – не смееме да дозволиме политичарите да се мешаат во истрагата

You must need to login..!

Опис

Корупцијата е присутна во сите земји, а единствен начин да се сузбие е преку транспарентност и одвојување на трите власти – вели во интервју за Утрински брифинг првиот човек на Советот на Европски синдикати, Рикардо Валадас. Со него разговаравме на неколку теми, меѓу кои и за корупцијата.

Корупцијата е како правата на полициските службеници, тоа е ендемичен проблем за целиот свет. Не е нешто од тука, Северна Македонија ниту од некој специфичен регион, тоа е нешто што доаѓа од нас луѓето, доаѓа со нас…

Кога држам предавања за корупција или за финансискиот систем или пак насилниот криминал, тоа го правам за да доловам нова перспектива, бидејќи корупцијата е многу голем проблем. Не е многу осуден криминал низ цела Европа, не е социјално осуден бидејќи луѓето мислат дека корупцијата не води до никакви директни жртви. Да води. Гладните кои ги имате во државите, сиромашните услови во здравствениот и едукативниот систем, тоа се жртвите од корупција.  Единствениот начин на кој мислиме дека можеме да се бориме со корупцијата е да имплементираме транспарентни правни системи, многу силен закон кој дава сила на судиите и на полициските службеници да делуваат над тие лица. И многу е лесно, само треба да се имплементира трипартидниот систем на демократијата, да се оддели законодавната од извршната и од судската сила, сите тие три сили измислени од француски философ во 18-тиот век се силите кои ја градат демократијата, основата на демократијата, ако ги имате тие три сили одделени, но во комуникација имате чиста демократија и тука е скоро невозможно да дојде до акт на корупција без да се детектира. 

И понатаму е прашање на едукација, на пример одите во држава каде сите улици се нечисти, првиот акт е да се вработат повеќе лица што ќе ги чистат улиците, ноа не е вистинскиот начин, вистинскиот начин е да се едуцираат луѓето дека ѓубрето не треба да го фрлаат на улица. Корупција не е нешто само на Балканот, имаме корупција низ целиот свет, имаме примери од секаде и ние примарно, не смееме да им дозволуваме на политичарите да се мешаат во истрагата, тоа е нешто приоритетно во било која демократија. Судскиот систем е независен, законодавниот систем е независен и извршниот систем е независен. Сега не е совршено, но има земји кои веќе постигнале добри резултати, држави кои се на тој пат затоа, верувам дека тоа е патот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

14 + 4 =