(Коронавирус) Сервисни информации за работата на институции и банки

image

You must need to login..!

Опис

ЈП ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА – Скопје согласно новонастаната ситуација со коронавирусот во државава…. Со цел свесна и превентивна самоизолација и избегнување на физичко присуство во просториите на ЈП Водовод и канализација – Скопје, за секоја потребна информација за услугите на ЈП Водовод и канализација – Скопје граѓаните треба да се јават на телефонските броеви на Дежурно Информативен Центар – 02 3073 010 и во Дирекцијата – 02 3240 300 – https://www.facebook.com/jpvodovod.skopje/; kontakt@vodovod-skopje.com.mk (пратете порака со вашето барање, кое ќе биде пренесено до соодветниот сектор од каде ќе бидете контактирани за одговор); – https://vodovod-skopje.com.mk/ – официјална веб страна на ЈП Водовод и канализација – Скопје, каде имаат можност да се информираат за сите услуги на претпријатието достапни по електронски пат, да се регистрирате како електронски корисник, а доколку не сте регистриран корисник да ја искористите можноста Брзо плаќање. Зголемете го нивото на хигиена, избегнувајте физички контакти, редовно мијте ги рацете, пијте повеќе вода и одржувајте го вашиот имунитет, доколку забележите одредени симптоми јавете се на 078 387 194 во Институтот за јавно здравје, посочуваат од ЈП Водовод и канализација – Скопје.
ЕВН останува со отворената сервисна линија 24 часа – 089 089 089 Сервисна линија 24/7 и со имеил адреасата на која корисниците можат да побараат услуга. info@evn.mk

БАНКИ
НЛБ Би сакале да Ве информираме мерки на Владата, а по препорака на Комисијата за заразни болести на Република Северна Македонија, со цел превенција на ширење на Корона вирусот, за времетраење на истите, НЛБ Банка изврши промена на работното дека согласно усвоените време на експозитурите, и тоа: Експозитурата во Валандово ќе работи со скратено работно време од понеделник до петок од 08:00 до 12:00 часот, додека експозитурите Карпош 4, Три бисери, Клинички центар и Соборен храм нема да работат.
 
користете ги нлб cash–in банкоматите, користете мобилно и електронско банкарство

НЛБ Контакт центарот Ви е достапен во секое време за сите Ваши потреби и прашања на телефонскиот број 02/15-600 и на мејл info@nlb.mk . Со цел навремена и квалитетна услуга на клиентите, во моментов НЛБ Контакт центарот работи со засилени капацитети. Исто така НЕЛА – НЛБ Електронскиот асистент Ви е достапен на НЛБ Viber ChatBot  24/7 за сите Ваши прашања за продуктите и услугите на НЛБ Банка. Дополнително, можете да нé контактирате и преку социјалните мрежи и веб страницата на Банката.

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ во насока на превенција и заштита на Вашето и на здравјето на вработените од вирусот Ковид-19 (корона вирус) Ви укажува дека голем дел од Вашите финансиски потреби може да ги извршите преку каналите за електронско банкарство, кои се 24 часа на располагање, а секако може да ја користите и широката мрежа на банкомати. Секако, за сите Ваши потреби може да ги контактирате вработените на Комерцијална банка АД Скопје на телефоните кои се објавени на веб-страната www.kb.com.mk. Сите потребни информации за производите и услугите на Банката се достапни на веб страната www.kb.com.mk, профилите на Банката на социјалните мрежи и на контакт центарот (02) 3296 800.

СТОПАНСКА БАНКА-Скопје затвора неколку филијали до 25 овој месец Во согласност со препораките и Одлуката на Владата, Стопанска банка АД – Скопје информира дека три нивни филијали нема да работат до 25 март.

– Поради намалените капацитети во препорачаниот период филијалите Битпазар, И-банк сторе и Карпош 4 нема да работат додека преостанатите филијали на Банката ќе продолжат да бидат достапни за клиентите за сите нивни прашања и потреби. Работното време како и досега можете да го најдете на веб страницата или на мобилната апликација – информираат од Стопанска банка – Скопје. Континуирана достапност и поддршка за клиентите, Банката обезбедува и преку 24/7 контакт-центарот (02)3100 109.
ОПШТИНИ

 1. ШТИП
  Како градоначалник на Општина Штип ги информирам граѓаните дека поради новонастанатата состојба со Корона вирусот формираме мобилни тимови од волонтери и лица вработени во #ОпштинаШтип за помош на сите стари, изнемоштени лица, лица со попреченост, лица кои поради различни причини имаат потешкотии со движењето или спаѓаат во категоријата на лица во ризик со цел да им се олесни секојдневното функционирање на оваа категорија граѓани и да не се изложуваат на дополнителна опасност, напиша градоначалникот Благој Бочварски на Фејсбук.
  Помошта на мобилните тимови ќе се состои од 👇👇👇
  ➡️ Помош за набавка на намирници,
  ➡️ Подигање на лекови од аптека и нивна достава до живеалиштето,
  ➡️ Плаќање на сметки
  Оваа активност започнува од утре и сите граѓани можат да се обратат на следните телефонски броеви 👇👇👇
  📲078472621 и
  📞032226623 од 7:30 до 15:30 часот.
 2. КУМАНОВО
  Општина Куманово од денеска воведува услуга за асистенција на болни и изнемоштени граѓани, односно ќе им помога да се снабдат со потребните прехрамбени продукти и лекови, за да не излегуваат од дома и да се изложуваат на опаснот од зараза со корона вирусот.
 • Сите граѓани кои имаат потреба од ваков вид на помош можат да се јават на телефонските броеви 075 207 126 и 077 719 494, по што дежурен тим од општината ќе ги посети. Во најблискиот маркет или аптека ќе се набават  и достават бараните производи, за кои самите граѓани ќе си ги покријат трошоците, – велат од Општина Куманово.
 1. ПРИЛЕП
  воведуваме телефонска линија со број 048/401-700, на која стари, болни, изнемоштени и возрасни лица со хронични заболувања, како и лица со посебни потребни, секој ден од 8 до 18 часот, ќе можат да побараат помош за набавка и достава на намирници за храна, лекови и други средства за лична хигиена и дезифенција.
 2. ГРАДСКО
  Како што појаснуваат од Општина Градско, секој граѓанин од наведените категории, кој има потреба од набавка на потребни лекарства, прехрамбени производи и средства за хигиена ќе може да телефонира секој ден од неделата, во секој дел од денот, на следните телефонски броеви: 070/566-261 и 078/441-443.
  -После јавувањето доаѓа лице од мобилниот тим од Општина Градско во домот на нарачателот и ќе ја прими нарачката со соодветни средства за купување на истата, информираат од Општина Градско. 
 3. РЕСЕН
  Контакт лица од мобилниот тим за помош на стари лица и лица со попреченост, назначени се Ружица Перевска и Иванчо Марически, кои во секој дел од денот ќе комуницираат на следните телефонски броеви 077/730-764 (Ружица Перевска) и 078/291-065 (Иванчо Марически) Општина Ресен апелира граѓаните да се однесуваат одговорно и да останат дома.
 4. ВАЛАНДОВО
  -Секој граѓанин од наведените категории, кој има потреба од набавка на потребните лекарства, прехрамбени производи и средства за хигиена, со цел да не остварува непосреден контакт со останати луѓе и се изложи на дополнителна опасност од инфицирање со Covid-19 (коронавирус) ќе може да телефонира секој ден од неделата, во секој дел од денот, на следните телефонски броеви:
  – 071239849
  – 078325978, велат од општина Валандово, кои потсетуваат да бидеме одговорни и да останеме дома.
 5. ЦЕНТАР
  Општина Центар во соработка со Здружението за поддршка и развој „Хуманост” формира мобилен тим со цел поголема колективна безбедност и превенција од вирусот Ковид-19. „Поради новонастаната ситуација, а со цел да не остваруваат непосреден контакт со останати лица и да се изложуваат на дополнителна опасност, сите возрасни лица над 60 години на територијата на Општина Центар, кои се изнемоштени и имаат влошена здравствена состојба, можат да се обратат на телефонскиот број 077 963 672“, соопштија од Општина Центар.
 6. МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА
  Општина Македонска Каменица во соработка со Здружението на граѓани „Глас на еднаквоста“ формира мобилен тим со цел поголема колективна безбедност и превенција од корона вирусот Ковид-19. Секој граѓанин од наведените категории, кој има потреба од набавка на потребни лекарства, прехранбени производи и средства за хигиена ќе може да телефонира секој ден од неделата, во секој дел од денот, на следните телефонски броеви: 078 651 089, 071 377 841, 078 416 528, 078 218 706 информираат од општината. Сите нарачки како што додаваат ќе го врши тимот на здружението на граѓани „Глас на еднаквоста“.

БРОЕВИ ЗА ПОМОШ ПРИ ПРЕКРШЕНИ ПРАВА

 1. ДРЖАВЕН ИСНПЕКТОРАТ ЗА ТРУД
  Министерството за труд и социјална политика соопшти дека секое непочитување на препораката за ослободување од работа на еден од родителите на деца до 10 годишна возраст може да се пријави во Државниот инспекторат за труд на телефонскиот број 151 31.
 2. ХЕЛСИНШКИ КОМИТЕТ
  Хелсиншкиот комитет информираат дека бесплатна правна помош граѓаните ќе можат да добиваат на следниве  телефонски броеви: 02 3119 073 и 072 278 436, како и по електронската пошта на адресата: helkom@mhc.org.mk.
  Хелсиншкиот комитет нуди бесплатна правна помош за коронавирусот
  БРОЕВИ ЗА ПОМОШ ЗА ГРАЃАНИ ВО СТРАНСТВО
  МНР (посебна слика, само мнр)
  „Во рамките на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија е формирано координативно тело за помош и поддршка на своите државјани кои се наоѓаат затекнати на граничните премини на други држави и аеродроми, поради новонастанатата ситуација поврзана со корона вирусот (COVID-19).
  Ги замолуваме сите македонски граѓани во вакви ситуации информациите да ги доставуваат преку следните канали на комуникација:
  +389 75 273 732 (редовна линија, Viber и WhatsApp)
  +389  75 446 647 (редовна линија)
  +389 70 282 078 (редовна линија, Viber и WhatsApp)
  Електронска пошта: globalsos@mfa.gov.mk
  Уште еднаш, апелираме, врз основа на официјалните мерки и препораки,  сите државјани кои живеат или престојуваат во земјите со висок и среден ризик да го одложат доаѓањето во Северна Македонија во овој период, се вели во соопштението од Владата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

fifteen − one =