Кордалов: Науката треба да биде преточена во општествена норма – теориите на заговор ја отежнуваат битката со коронавирусот

You must need to login..!

Опис

-Не можеме да говориме за голема маса но зошто се случува тоа е знак прашање. Теориите на заговор ја отежнуваат битката со корона вирусот. Но ако ја поставиме науката пред се само така можеме да се справиме со овој здравствен проблем, изјави за Утрински брифинг комуникологот Бојан Кордалов.

-Кај нас не само основното и средното образование мора да разбереме дека нашето општество не е совршено. Кругот на луѓе не рефлектира сите нас на која група припаѓаме. Образованието во македонија за жал не секогаш е еднакво достапно. Населението за жал ни е сиромашно, а тоа значи дека пристапит и перцепсијата на информацијата не може да се поистовети на вило кое ниво…

-Мора да вложуваме во дигиталната писменост, и мора да разбереме дека правото на мислење на секој човек е неприкосновено но сепак за прашања за кои одговор дала науката треба да се потпреме на тие сознанија

-Науката до сега кажала и докажала дека маската, дистанцата, дезинфекцијата, а сега и вакцинацијата се единствен начин да се справиме со корона вирусот и треба да ги почитуваме ваквите научни заклучоци.

-Конспирациските теории го успоруваат процесот во борбата против ковид. Мора навистина да се биде инклузивен и постојано да се зборува за науката, и кога науката ќе ја ставиме на средина сите овие конспирации нема да исчезнат но перцепцијата за нив ќе биде многу поинаква.

-Институциите, не само во Македонија, мора да ја преземат својата одговорност.

-Не можеме да разубедуваме никого ако сака да мисли дека ова е нов светски поредок, чипирање, не можеме да влеземе во главите на тие луѓе и да им кажеме која е научната вистина.

-Колку повеќе се караме толку повеќе се вкопуваме во ровови, вели во Утрински брифинг комуникологот Бојан Кордалов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

4 + twenty =