Колку нашата исхрана и навиките се врзани за подрачјето во кое живееме, разговор со Д-р Митов

You must need to login..!

Опис

Денеска се повеќе имаме избор од т.н интуитивни научни факти, кои ни делуваат логично и онакви кои не ни делуваат баш логично и тука е прашањето како човек ќе постапи. Нам ни делува пологично да јадеме нешто кое што може да видиме како расте, кое што е околу нас. Но, научните студии го немаат докажано тој момент дека ако нешто непосредно расте во нашето поднебје, тоа е екслицитно поврзано со наите гени и заради тоа е доминатно во однос на сите останати. Има низа предности и причини кои ни укажуваат дека „локалното хранење“ е позитивно од икс аспекти, но ние немаме докажано дека ние како битие – медитеранско, полумедитеранско, дека ако јаде банани ќе има проблем, изјави во Утрински брифинг, Д-р Александар Митов.

Еве да ги земеме доматите, нели тие важат за архетип на македонска салата, или гравот како македонско јадење – и едните и другот се донесени од Јужна и Средна Америка, и гравот и доматите.

Целиот разговор со Д-р Митов погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

three + eight =