Кежаровски: Реформите во судството не смеат да бидат само „мачкање очи“ – потребно е прочистување во Судскиот совет и Врховниот суд

You must need to login..!

Опис

-Секаде каде што сум настапувал каде се дикутира за судство, каде се присутни правници, кога ќе прочитам образложението за моето притворање не им е јасно, никаде не најдовме во учебник по право во светот, да пишува дека на некој може да му се определи мерка притвор, бидејќи во извесен период сменил неколку телефонски броеви и од тие причини доколку го пуштат да се брани од слобода ќе биде недостапен на органите на прогонот. Значи се добива впечаток дека сите кои треба да се појават пред истражен судија ги викаат по телефон, изјави во Утрински брифинг новинарот Томислам Кежаровски, обајснувајќи ги судските апсурди, конкретно во неговиот личен случај.

-Она што се однесува до разрешувањето на Татјана Михајлова како судијка заради злоупотреба на АКМИС системот како в.д претседател на Кривичниот суд, сметам дека е малку задоцнето. Неопходно е одговорност и разрешување на судиите кои ја поткопуваат судската независност и во реорија и во практика. Според она што можам да го прочитам Михајлова не е разрешена заради нестручно и несовесно работење како истражен судија во сите монтирани процеси и да бидам брутално искрен како еден голем послушник и егзекутор во времето на Груевски. Таа е разрешена од причина што предметите рачно ги распределувала заобикуколувајќи го АКМИС системот. Она што сакам да го споеман дека без одговорност за злоупотреба на службената должност, разрешувањето не е нешто кој знае што во вој случај. Се добива впечаток дека ова е само, народоски кажано, „мачкање очи“, изјави во Утрински брифинг новинарот Томислав Кежаровски.

Прочистувањето на судството треба да почне прво во Републичкиот судски совет и Врховниот суд, за да биде објективно и успешно. Но еве тоа ќе го оставам на надлежните кои треба да спроведуваат судски реформи, смета Кежаровски.

Целиот разговор со Томислав Кежаровски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

3 + nine =