Каква матура ќе полагаат матурантите, разговор со Моника Зајкова, дел од тимот на Заев за преговори со Сојузот на средношколци

You must need to login..!

Опис

Она што претставува гордост и јавноста треба да знае е дека ова е еден редок пример на кој што се решаваат општествени прашања. Ние многу малку сме биле сведоци на компромисно решавања на прашања кои го засегаат целото општество, особено најмладите и нивната иднина. Можам да го поздравам како еден еквивалент на развој на демократијата во нашата земја.

Утврдени се деталите, затоа што Сојузот на средношколци достави 10 барања кои беа условот да бидат прифатени за да може да се исполни компромисот. Покрај договореното дека остануваме на барањата на средношколците да полагаат два екстерни испити (досега полагаа три), останува и едниот екстерен да биде симнат на ниво на интерен испит и да полагаат два интерни испити, со тоа што условот е да се ажурираат програмите и на екстерните и на интерните испити. Исто така во делот на интерните испити да постои една банка на прашања или материјали кои ќе бидат споделени со средноошколците најдоцна три недели пред денот на полагањето. Им се дава еден преоден рок на матурантите да ги репријават испитите, бидејќи до сега 14.300 матуранти веќе имаат пријавено што ќе полагаат. Сега доколку некој ја променил одлуиката ќе може да изврши промена. Дел од барањата беа да се помести испитната сесија во рок од најмалку една недела, изјави во Утрински брифинг пратеничката Моника Зајкова.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

twelve + 6 =