Илијевски: Бараме граѓаните кои на пописот во Србија се изјасниле како Македонци да добијат државјанства

You must need to login..!

Опис

Цела дијаспора од е засегната со оваа некоректна изјава на поранешниот премиер на Македонија, Љупчо Георгиевски. Ако ја следиме ситуацијата со Бугарија, нашата преговарчка позиција е многу послеаба оти настапува како членка на ЕУ. Позицијата на Македонија е ослабена и поради немањето на организирано македонско малцинство во Македонија. Македонија тогаш после пресудите во Стразбур требаше да застане во заштита на своето малцинство. Може многу повеќе да се координираме за мацинството и Центар за грижа за маллцинство да биде токму овде во Македонија. Јас инстистирав да се направи еден когрес на дијаспората. Македонија може да добие многу од дијаспортата, но мора да не организираат. Јас предложив многу работи кои на тој конгрес би се разговарале. Се спремавме за тој конгрес, имавме добри контакти со министерот за дијаспора, но тоа министерство сега е укинато. Во Србија има три македонски партии. Имаме и здруженија кои се регистрирани во Србија. Ние сме организирани. Во 169 општини во Србија, во 168 според пописот во Србија има барем еден Македонец. Како ретко каде во светот имаме македонски јазик како службен во општини во Србија, изјави во Утрински брифинг Горан Илијевски, претседател на Партијата на Македонците во Србија.

Добро е што владата се огради од ставот на Георгиевски. Повеќе штета донесе. Изјавата се коси со Уставот на Република Северна Македонија, смета Илијевски.

Пописот е за поздравување. Македонскта дијаспора е многу силна. Има околу 500.000 исселеници. Имаме поколенија кои многу тешко доаѓаат до документ дека имаат потеклло од Македонија. На пописот во Србија 45.000 се изјаснија како Македонци во 2002. Следниот попис 2012 паднавме на 23.000. Тоа е слободно изјаснување. Сега не знам колку ќе се изјаснат во Србија, затоа што услов за да се изјасниш како Македонец е државјанството. Околу пописот во Македонија мислам дека оние коие се чувствуваат како Македонци ќе се попишат.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

15 − one =