Ивановска: Со усвојување од Собранието, Националната стратегија за борба против корупција ќе добие на тежина и станува прифатлива за сите чинители во општеството

You must need to login..!

Опис

Стратегијата е многу важен документ дотолку повеќе што со новиот Закон за спречување на корпуција и судир на интереси е дадено посебно значење на стратегијата и тоа усвојување од страна на Собранието, со тоа Националната стратегија добива на тежина и станува повеќе прифатлива за сите чинители во општеството. Она што го презема Владата како акционен план и мерки е во насока на подобрување на капацитетите на институциите кои треба да бидат чинители да ја спроведат во дело Националната стратегија, изјави во Утрински брифинг, претседателката на ДКСК, Билјана Ивановска.

Борбата против корупцијата е многу тешка и голема борба во која треба да се вклучат сите страни, така што сите активности треба да одат во иста насока, односно кон расчистување со корупцијата, додава Ивановска.

Многу сум задоволна од расправата во Комисиите во Собранието. Присуствувавме на една многу конструктивна расправа. Имаше забелешки, но сите беа согласни со утврдените состојби во Стратегијата и со мерките и активностите кои се предложени. Стратегијата се правеше на транспарентен начин, состојбите се детектирани и тоа е она што ја прави Стратегијата прифатлива од самите институции, вели Ивановска.

Ние сме во комуникација со институциите, треба да го следиме остварувањето на тие активности и како што ни беше кажано од Комисијата за политички сисстем, на крајот од годината ќе има и надзорна расправа за тоа како течела остварувањето на активностите и да се даде отчет – ова е контуниуиран процес, смета Ивановска.

Чувствуваме дека постојат промени, но јас ќе повторам дека се се движи многу бавно. Улогата на ДКСК е превентивна, да ги согледува системските слабости и да дава укажувања и преопарики. До сега имаме дадено многу препораки, но многу малку е постапено по истите. 19 Закони се истражени, откриени се ранливите точки но не е променет нитуа еден Закон. За да се надминат овие состојби треба да се сврти и вториот дел од стратегијата, а тоа е акцискиот план каде што се предвидени активностите за надминување на овие состојби, вели Ивановска

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

three × 4 =