Иванова: Фриленсингот може да го поттикне економскиот раст во земјава

You must need to login..!

Опис

-„Рекономи“ е зелена, инклузивна програма, регионална, во 12 земји во Западен Балкан и Јужен Кафказ, каде што се имплементира проект кој што треба во Северна Македонија да помогне за самовработиување. Овој прокет се имплементира од швајцарска интеркооперација Helvetas, финансирана од Шведската агенција за меѓународна развојна соработка (Сида), за да го зајакне самовработувањето во земјава и во сите други 11 земји, изјави за Утрински брифинг Елена Иванова од Фондација ИМПАКТ.

-Ние одбравме дека ќе влеземе во фриленсинг „нишата“, затоа што сфативме дека таму има огромен потенцијал прво за младите, а понатаму за сите ранливи категории на луѓе коишто треба да бидат конкурентни на пазарот труд, додава Иванова.

-Експертите по трудово право ќе се сложат со мене, бидејќи оваа информација ми е од нив, ДООЕЛ во моментов е единствена форма која што поединците ќе можат да ја регистрираат како претпријатие и притоа не можат да наплатат над 30.000 евра странски прилив годишно.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

twenty − seven =