Ибраими од Царинска испостава Пошта – Скопје: Цената на продуктот е една, но мора да се внимава и на цената на испорака

You must need to login..!

Опис

Новогодишните и божикните празници полека остануваат зад нас, а токму овие празници се некако период во годината кога секој би посакал да подари нешто некому.

Голем дел од нас тоа го прават купувајќи нешто од локалните продавници, гифт шопови, но еден дел се одлучуваат тоа да го сторат со купување на производи преку интернет од странство.

Цените особено овој период се навистина примамливи придружени со низа попусти па не ретко не мамат да порачаме нешто. Но од што всушност зависи крајната цена која ја плаќаме.

Цената на продуктот е една но мора да внимаваме и на цената на испорака. Таа ќе зависи и од тоа дали она што сме го порачале ќе подлежи и на плаќање данок и царина при влез во државата.

За да ги разјасниме сите овие непознаници и да не се најдеме во непријатна ситуација кога ќе ни пристигне порачката од крајната цена која треба да се плати подмирувајќи ги сите трошоци во Утрински брифинг разговаравме со Арменд Ибраими, шеф на царинскта испостава пошта – Скопје.

-Скоро сите производи подлежат на увозни давачки, станува збор за царина, ДДВ, па можеби и акцизи. На увозни давачки подлежат и подароците, кога станува збор за испраќ и примач физичко лице. Битно е да се разјасни дали пратката е нарачка од странство или е испратена како подарок од физичко лице на физичко лице. Доколу е нарачка ослободени се од увозни давачки до 22 евра. Ако е нарачка од интернет до 22 евра заедно со транспортни трошоци.

-Од 22 до 90 евра се ослободени од царина, но се наплатува од ДДВ. Ако надминува 90 евра, тогаш оди со царинска тарифа во зависност од стоката, на пример телефоните имаат 18% ДДВ и да надминуваат 90 евра се наплатува само 18% ДДВ.

-Кај патиките кои што имаат 25% царина со 18% ДДВ. До 90 евра се плаќа само ДДВ, а ако надминуваат 90 евра тогаш се наплаќува и царина и ДДВ.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eighteen − sixteen =