Зошто авиокомпаниите се спротивставуваат на 5Г технологијата, разговор со Христијан Тасевски

You must need to login..!

Опис

-Не станува збор само американските, туку најавија суспензија на летовите како што се британската авиокомпанија, емирати од Дуба, Ер Индија, кои всушност прават прекуокеански летови, изјави стручниот соработник на Утрински брифинг Христијан Тасевски говорејќи околу тоа зошто авиокомпаниите се спротивставуваат на безжичните компании за 5G?

-Кога зборуваме за 5Г технологијата убаво е да кажеме дека сите предности, маани, како и контроверзи кои доаѓаат од оваа технологија се поврзуваат со фрекфенцијата која ја зрачат сигналите. Доколку направиме некоја поделба – имаме сигнали со ниско ниво кои што влегуваат во 5Г технологија, но с емногу блиски со карактеристики со 4Г и како што се зголемува фрекфенцијата на сигналот, така доаѓаат оние предности како што се брзина и да се опслужуваат повеќе корисници во исто време, вели Тасевски.

-Средната фрекфенција која што се смета за најоптимална и каде што почнуваат да чувствуваат бенефитите од технологијата, но истовремено се прави и баланс со далечината која што можат да ја постигнат се смета 3.5 гига херци, но целиот домејн е од 3.4 до 4.

-„AT&T“ и „Verizon“ како едни од најголемите телекомуникациски компании во САД имаат откупено сегмент од 3.8 до 3.98 гига херци, а веќе од 4.2 почнуваат да функционираат овие инструменти кои ги користат авионите со цел да комуницираат со радарите. Проблемот доаѓа што разликата е во многу блиска граница помеѓу двата сигнали и се сомневаат и не се спремни да ризикуваат, додава Тасевски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

14 − six =