Биљали – Зендели: Со поголема видливост на жените во политиката ќе се зголеми и бројот на градоначалнички

You must need to login..!

Опис

Пратеничката од редовите на ДУИ Арта Биљали Зендели, во пресрет на подготовите за локалните избори за Собраниски брифинг вели дека жени градоначалник ќе има повеќе оној момент кога тие ќе сфатат дека многу порано треба да се вклучуваат во општествените збиднувања. Според неа, само така жените ќе станат повидливи за граѓаните, за тие да им веруват дека можат да бидат успешни.

„Тогаш кога ќе се измени менталитет „од долу“, мислам дека ќе биде многу полесно да кандидираме жена, вели Биљали Зендели за Собраниски брифинг на Утрински брифинг.

-Партиите не можат да ризикуваат, со тоа што, само за да кандидираат жена ќе го тргнат кандидатот маж, за кој што анкетата покажала дека има најголема доверба кај членството, или кај граѓаните на таа општина. Ова е како нож со две острици. Ако ние се избориме или се трудиме по секоја цена да имаме измени во Изборниот законик, на пример, секоја партија да номинира 40 проценти од кандидатите да бидат жени, дали тоа ќе значи дека ние партиите ќе ги принудиме – да ја изгубат општината само затоа што мора да кандидираат жена, вели Биљали – Зендели.

Според неа односот на ДУИ кон ова прашање не се разликува многу од другите партии и свесни се дека жените како градоначалнички се многу малку застапени.

-Мислам дека ова е процес кој бара претходно жените да се вклучуваат во другите политички збиднувања, да постигнуваат одреден авторитет, да бидат примамливи за граѓаните, во смисла да им веруваат, дека тие можат да работат, да се успешни, да ги земат во предвид барањата на граѓаните. И тогаш кога ќе се измени овој менталитет „од долу“, мислам дека ќе биде многу полесно да кандидираме жена. За самите партии ќе биде многу поцелисходно да кандидират жени. Ние сега од скоро ги имаме квотите и знаеме дека, состојбата во Собранието не е како порано. Сега имаме многу повеќе жени. Мислам дека квотите на еден среден рок ќе даваат резултат во тој правец за да имаме повеќе активни жени во политиката и кој што на пример од минстерска позиција, од претседател на општински совет, од пратеник , можат да се кандидираат за градоначалник. Навистина е многу битно граѓантие да ги знаат тие жени во политиката вели Биљали – Зендели.

Пратеничката од ДУИ, одговара и на прашањата за тоа дали изгласаната довеба на Владта, значи и тоа дека има единство во пратеничката група на ДУИ. Но, и за тоа дали во нареедните 90 дена опозицијата може да поднесе барање за доверба на Владата. Биљали – Зендели и со став Дали ЕУ треба да потклекне на бугарските барања и за првпат да дозволи со билатерални прашања на две соседни земји да се издигнат и да бидат дел од македонските преговори со ЕУ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

sixteen − 7 =