Зекири: Со основната работна верзија на етичкиот кодекс ги дефинираме етичките принципи и стандарди

You must need to login..!

Опис

Етичкиот кодекс има за цел да ги дефинира етичките принципи и стандарди кои се очекуваат од пратениците при извршувањето на функцијата пратеник за време на траењето на мандатот. Со него треба да се зголеми отвореноста и транспарентноста и интегритетот на пратениците и на Собранието.

Од претходните работилници беа изнесени разни предлози од претходни консултации и брифинзи и споредби со некои други етички кодекси, меѓународни кодекси од кои ги извадивме најдобрите основи од кои ја создадовме основната работна верзија која денеска ќе биде на дневен ред и се надевам дека со оваа работна верзија ги втемелуваме основните кареактеристики на етичкото однесување на пратениците.

Тука ќе бидат опфатени сите сегменти од начинот на на однесувањето на пратениците за време на вршењето на финкцијата. Тука се вметнати и механизмите за примена на етичкиот кодекс тоа е доверливото советување кое помага при насочување на пратениците во текот на извршувањето на функцијата, изјави за УБ пратеничката од редовите на СДСМ, Белкиса Зекири.

Целиот разговор со Белкиса Зеќири од СДСМ погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

8 − 5 =