Зафировски: „Хард“ дисконтите со фасцинатен раст во 2020 – влезот на „Лидл“ ќе ги „размрда“ домашните ланци на маркети

You must need to login..!

Опис

2020 година беше пандемиска година, јавното мислење е дека маркетите „згазија“, што донекаде можеби е реално, но интересно е дека генерално целиот сектор трговија н ахрана, пијалоци, тутун е во пад што е во спротивно што КАМ и други дисконти бележат голем раст на самиот промет. И ако ги анализираме само приходите на маркети ќе речеме дека годината била и тоа како профитабилно добра, но ако анализираме макроекономски има околу 3.5% пад што и не е така доро, ако знаеме дека најголемата ставка во приватната потрошувачка отпаѓа токму на тие прехранбени производи. Лани 1.500.000.000 е вкупната потрошувачка, за разлика од 2019 од 1.600.000.000. Во вкупниот обем има пад и 2020 би ја сместиле некаде помеѓу 2019 и 2018, изјави во Утрински брифинг Сергеј Зафировски, генерален менаџер на Инсајдер ИД.

Во структурата „хард“ дисконтите, особено КАМ, Стокомак и Кипер имаат фасцинантен раст во 2020. Збориме за двоцифрен раст, дури и за КАМ, што 2019 направи околу 152.000.000, 2020 завршува со 170.000.000 обрт што е прилично добар раст. Истиот раст го имаат и Стокомак и Кипер, што збори дека постои поместување на потрошувачите од класините ланци на маркети кон „хард“ дисконтите, нешто што се очекуваше и без пандемија, вели Зафировски и додава дека во последните години има значајна промена каде што луѓето повеќе почнуваат да си ги оптимизираат буџетите отколку да ги оптимизираат цените на поедничен прозивод, што значи дека веќе не се гледа да се заштеди на одреден прозивод туку да се оптимизира целата кошница.

И класичните маркети ги задржаа прометите. Имаат благ раст, не толку голем како во „хард“ дисконтите, што е и очекувано кога долго време беа затворени угостителските објекти тие пари да се прелијат во некој друг сегмент, особено во широката потрошувачка, смета Зафировски.

Лидл треба да се анализира од повеќе аспекти, како ќе се позицинонира, како ќе ги позиционира цените и многу ќе биде интересно неговиот влез на македонскиот пазар. Сите во неврзан муабет велат дека КАМ и тврдите дисконти би ги имал најголемите последици од влезот на Лидл, а сите забораваат дека КАМ веќе е конкурент со Лидл во Бугарија, така што имаат искуство и сигурно имаат развиено стратегија. Ќе треба да се види како ќе реагираат и домашните ланци. Дел од луѓето викаат дека можеби Лидл не е толку конкурентен колку што се чекува да биде, но се е прашање на перцепција. Лидл го имаат моментумот кај потрошувачите во Македонија. Најголемиот удар ќе го имаат самите маркети, поради тоа што брендовите Витаминка, Виталија, МакПрогрес нема да имаат проблем затоа што оние ќе имаат влез и во Лидл така што они ќе имаат уште еден канал за продажба, вели Зафировски.

Најбитното нешто што ќе го донесе Лидл е know how и ќе го искористи тоа за влез на пазарот.

Целиот разговор со Сергеј Зафировски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

3 × 5 =