Економско резиме на 2020-та и очекувањата за 2021-та, гостин во УБ проф. Марјан Петрески

You must need to login..!

Опис

Поминавме низ една исклучително турбулентна година, како што досега не сме виделе. СО истите маки влегуваме и во 2021 година. Нормално е да се прашаме каде е крајот? Нема дилема дека тоа е во вакцината и тоа е клучно за економијата и конелчно да почен да се гледа светлото од ткрајот на тунелот и да почне да се осеќа некоја надеж за стабилизација. Под претпоставка дека вакцинирањето ќе почне во јануари и дека во март ќе може да се збори за помасовно вакцинирање, тогаш веќе од вториот квартал ќе може да се збори за стабилизација и евентуално враќање на патеката пред кризата некаде во првата половина во 2022. Ако сето ова се оддолжи на економски план и 2021 година ќе биде промашена, изјави универзитетскиот професор Марјан Петрески.

Не би рекол дека вакцината не се смета за економски приоритет. Мислам дека постои една општра свесност дека вакцинирањето освен од здравствен аспект, таа е важна и за економскиот и за социјалниот аспект. Во почетокот на кризата се соочивме со затворање на цели сектори, отежнување на траснпортот, сега веќе во четвртиот квартал дел од тие стеги попуштија, но сега имаме проблем на страната на побарувачката. Кај потрошувачите постои воздржаност да консумираат не есенцијални производи, вели Петрески.

Целата анализа и очекувањата за 2021 година погледенете во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

ten − seven =