Евтимова: Фуснота.мк е платформа за поголема читаност на македонската поезија

You must need to login..!

Опис

Фуснота.мк е платформа за поезија и книжевност создадена како резултат на соработката помеѓу поетите и уметници Драгана Евтимова и Владимир Лукаш. „Поезијата честопати се смета за „маргинална“ уметност, поетските книги се печатат во помал тираж отколку прозните дела. Токму затоа здружението Фуснота одлучи заедно со еден малтешки поет Антоан Касар, одлучи да направи проект кој беше насловен „Шири поезија а не страв“.

Со платформата сакавме да ја направиме подостапна поезијата, односно повеќе да ги инволвираме помладите читатели, бидејќи особено во време на пандемијата, постојано сме на интернет, постојано сме во грч, повеќето луѓе работат од дома, учениците ја следат наставата онлајн и токму заради сето ова решивме сега да ја покренеме ова анова платформа за поголема видливост на поезијата. Една од главните цели е едукацијата на помладите луѓе за културата. Да го развиеме чувството за важноста на културата и уметноста и со тоа да се подобрат состојбите и да се создадат услови за поквалитетен културен живот.

Главни активности на Фуснота се дефинирање на културните дејности, соработка со други исти или слични здруженија од земјата и странство. Истовремено, македонската поетска платформа ќе работи и на полето за културна размена, иновативна организираност и перспективност, поттикнување на развојот на соработката меѓу градовите, зајакнување на меѓународната конкурентност и културен активизам“, вели Драгана Евтимова, писателка и една од основачите на плтформата Фуснота.

Таа додава дека во македонската книжевност една цела генерација поети и писатели се прилично активни, но слаба страна на македонската книжевната сцена е критиката.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eighteen − four =