Д-р Сашко Јовев: Мора да работиме на свеста на луѓето дека донаторството е хумана работа која спасува животи

You must need to login..!

Опис

Со тим на доктори – херои , предводени од директорот на државната кардиохирургија проф. д-р Сашко Јовев, вечерта во петокот спрема саботата, срцето на 20 годишната Верица Белчовска од беровско Русиново, продолжи да чука во телото на Илија Стрезовски од Брвеница. На Клиниката на Државната Кардиохирургија беше извршена втората трансплатација на срце за неполна година.

Лидерот на тимот за трансплантација професорот Сашко Јовев за Утрински брифинг изјави дека во принцип цел тим иплантационен, експлантационен и оној тим кој ќе ја процени смртта на дарителот е спремен во секое време.

Во повеќе наврати кажувам дека имаме „суви тренинзи“ и мор ад а сме спремни во секој момент. Она што прво се прави е да се процени пациентот кој го изгубил својот живот, кој пред се е во мозочна смрт и за кој што нема никаква надеж дека ќе се разбуди и дека ќе може да продолжи да живее. Постои мултудисциплинарен тим кој што ќе процени дали тој пациент реално е веќе мртов. Потоа се прави проценка на неговите органи, во прв ред на срцето кој е осетлив, фрагил орган и затоа што во додека донорот е хопспитализиран и неколку денови е на машина за вештачко дишење, се проценуцава што се случува со него, па најпрво се разговара со фамилијата за д асе види дали е волна да се донираат органите, да се процени состојбата наорганите и потоа се трегерира оној процес кој мора брзо да даде.

Од моментот кога ќе се заклучи мозочна смрт се разговара со фамилијата, ког атие ќе дозволат донаторство се врши брза проценка на органите и потоа оној тим кој пто го прави тоа на Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување, јавува на тимовите кои што треба да трансплантираат органи. ВО тој момент нам ни јавуаат – велат има донор, пратете екипа д аго процени тоа срце. Праќаме екипа, доколку констатираме дека срцето е во добра состојба имаме листа на пациенти кои што чекаат рансплантација. Гледаме кој е на највисоко место на таа листа т.е на кого му преостанува малку живот. Во тој момент го повикуваме тој пациент. Се договараме со тимовите и се спремаме за инпмантација на органот. Откако ќе дојде во болница пациентот кој што треба да прими срце, веднаш се припрема комплетно и во даден момент се тригерира експлантацијата. Потоа се започнуваат примремите за трансплантација, пациентот е во сала, се отовра градниот кош и започнуваме полека со експлантација на срцето. Координари сме со екипите и се започнува со процесот на имплантација. Во принцип кога се однесува за срце, сето тоа треба да се заврши за четири часа. Нашата среќа е што сме многу блиску до Клиниката за кардиохирургија, вели проф. Д-р Јовев.

Целиот разговор погледнете го видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

three × four =