Д-р Панајотов: Изживувањето преку ситно-колонијален тип на политика и демонстирањето на „хајдуклук“ е мејнстрим политика на Бугарија, која никому не носи нешто добро

You must need to login..!

Опис

Политичката психологија во Бугарија во моментов не е спремна на ништо помалку од некој тип на садистички однос. Во таа смисла интервјуто на Заев не е ни доволно радикално од бугарска перспектива. На некој начин може да се гледа како некој тип на додворување на бугарската позиција, но ако ги гледате ставовите на Каракачанов, ова не е доволно за бугарската страна, колку и да непријатно звучи за македонската јавност, изјави во Утрински брифинг д-р Станимир Панајотов, постдокторант во Центарот за академски истражувања во Софија и визитинг професор во Институтот за општествени и хуманистички науки во Скопје.

Во текот на транзицијата имавме разно-разни типови на национализми и популзми. Исто како што се прашувате за „феноменот“ Каракачанов во Бугарија, за време на владеење на ВМРО-ДПМНЕ во Македонија сите во Бугарија се прашуваа како може да го имате Груевски. Значи прашањето е како е можно генерално на Балканот да се нема голем поглед на историјата. Каракачанов е одраз на историска школа во Бугарија, која за жал не може да гледа во иднината. Историјата не е нешто што треба да гледа само во минатото. Може да не ни се свиѓа Каракачанов, но за жал тоа е мејнстрим позицијата во Бугарија. И колку да е чудно и непријатно тој зборува како репрезент на бугарската политика, вели Панајотов.

Се работи за внатрешно-политичка анксиозност која има историски корен, но најбитно е дека ветото и неговата внатрешно-политичка историја има сопствена ситуираност во конкретниот момент и тој конкретен момент е погоден за тоа вето. Во конкретниот историски момент околностите и дозволуваат на Бугарија да може дипломатски да се изживува преку ситно-колонијален тип на политика и дипломатија. Едноставно, лоша е ситуацијата за Северна Македонија, погодна е ситуацијата за такво вето, ситуацијата на ЕУ е доста лоша и Бугарија може да демонстрира „хајдуклук“, вели Панајотов и додава дека ова нема да и се исплати на Бугарија, бидејќи е осамена во своите ставови.

Целиот разговор со д-р Станимир Панајотов погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

2 × one =