Д-р Митов: Хипертензијата е едно од најважните запоставени јавни здравствено прашање – СЗО го става во самиот врв на ризик фактори за висока смртност

You must need to login..!

Опис

Покачениот крвен притисок и неговата регулација е едно од најважните запоставено јавно здравствено прашање. Покачениот крвен притисок СЗО го става во самиот врв на сериозните ризик фактори кои придонесуваат за висока смртност. Тоа е инзвонредно потценет проблем. Според мене ова е тема која треба редовно да се обработува и спомнува, бидејќи со многу малку може да се постигне голем ефект и да се направи значителна промена во јавното здравје на населението, изјави за Утрински брифинг Д-р Александар Митов.

За жал ние имаме население каде што многу треба да се работи на планот на здравствена култура, а кога доаѓа во прашање хипертензијата уште повеќе важи тоа дека немаме соодветно знаење, вели Д-р Митов.

Македонија е во самиот европски врв на прекумерна телесна тежина кај децата, а никому не му паѓа на памет да мери крвен притисок кај дете. Јас сум бил во ситуацијата да бидам со дечиња од 13-14 годишна возраст со над 100 килограми каде притисокот одел од 140 нагоре. Добар дел од педијатрите немаат и ваква соодветна опрема за работа со деца.

Целиот разговор со Д-р Александар Митов погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

fourteen + ten =