Д-р Митов: Се прогонозира дека до 2030-та, во возраста помеѓу 20 и 50 години ракот на дебелото црево ќе број еден карцином

You must need to login..!

Опис

-Месец март е посветен на колоректалниот карцином. Зошто е така затоа што станува збор за многу сериозна болест која високо котира на листата на болести. Иако лесно се открива сепак многу е распространета. Покрај колоноскопија болеста може да се открие и преку скриено крварење во фецесот.

-Границата постојано се поместува кон помлада популација. Во САД се прогнозира дека до 2030 година во возраста меѓу 20 и 50 години ќе биде број еден карцином. Овој карцином е директно поврзан со употребата на сувомеснати производи.

-За секои следни 50 грама конзумирани сувомеснати производи ризикот од карцином расте за 15 проценти. Постојат сомнежи и за газираните пијалоци.

-Првото кое што треба човек да го загрижи е нарушување на навиките во одење во тоалет. Проблемите со промената на структурана на столицата е првиот аларм.

-Во Америка ставот е дека секое лице над 50 години треба да направи колоноскопија… Тоа се прави еднаш на 5 години бидејќи и полипите на дебелото црево растат многу споро.

-Ние немаме регистар за заболени од оваа болест но можеме многу да направиме во секундарниот пристап. Оваа состојба за година две би можеле да ја надминеме на државно ниво доколку се инвестира. Има статистичка наклонетост дека мажите почесто заболуваат од оваа болест.

-Секако врз развојот на оваа болес влијае и начинот на живот, вели за Утрински брифинг д-р Александар Митов.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

six − 1 =