Д-р Митов: Седењето како болест – последиците еднакви како од пушењето

You must need to login..!

Опис

Ние и претходно не можевме да се пофалиме во однос на физичката активност. И самите податоци кои ги имаме кажуваат дека во просек – стоење или движење активен човек има три часа во денот, останатите 21 час се спиење, седење на работа, пред ТВ. Толку е засилено ова влијание, што веќе во медицината се одвои како посебен ентитет и име си доби. Покрај сентенцата дека седењето е ново пушење, излезе и дека постои седечка болест, изјави во Утрински брифинг Д-р Александар Митов.

Низа на проблеми кои денеска ги гледаме околу нас, почнуваат токму со седењето. кардиваскуларните болести иамат свои корени во физичката неактивност, дијабетот во голем дел има свои корени во физичката неактиувност, па дури и малигните болести наоѓаат свое место, додава Д-р Митов и додава дека палетата на болести е погромна – од кривење на кичма па до дијабет, кардиоваскуларни, мозок итн.. Со кратки збортови ние сме бидија кои сме создадени да пешачиме, да бидеме активни, последиците сега ги гледаме, вели Д-р Митов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

three × 4 =