Д-р Митов: Расте интересот за темите за здравјето

You must need to login..!

Опис

Темата за здрав живот и промената на навиките и тоа како е популарна. Во нашата култура мотивацијата се гледа како дадена карактеристика – или ја имаш или ја немаш. Современата психологија не вели така. Вели дека тие капацитети за самомотивирање се на ниво на една вештина која може да се развие. Чоека ако веќе решил да прави промени околу начинот на живот, можеби најпаметен почеток е токму преку развивање на вештината за самомотивирање која потоа ќе му помогне да оди низ сите следни промени, изјаво во Утрински брифинг, Д-р Александар Митов.

На моите студии во Кембриџ обврзно беше покрај тоа што го учи секој студент да земе курсеви на доброволна основа кои треба д асе поминат. Односно курсеви за нешто што те учат, а никаде не спаѓа во официјалниот курикулум. Кај нас мислам дека има простор за подобрување. Не е само техничкото знаење, туку и вакви меки вештини, вели Д-р Митов.

Многу луѓе со кои комуницирам во измината година покачија телесна маса, заради разбирливи причини. Падемијата им ја одзеде и минималната физичка активност и тоа се прелеа во килограмите. Вториот дел е гладот за информации од аспект на здравјето. Има едно генерално придвижување околу темите поврзани за здравјето. И за жал ефектот на менталното здравје и гледам дека наодаѓа нешто за кое што можеби не сме целосно свесни, но има луѓе кои што поминуваат низ пострауматско растројство откако ќе го поминат вирусот или некој близок ќе помине прилично тешко. Таа лузна останува кај луѓето. Затоа и нашата Клиника за психијатрија отвори цел еден посебен кабинет за пост ковид состојби, вели Д-р Митов.

Целиот разговор со Д-р Александар Митов погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

three × one =