Д-р Митов: Превенцијата од рак на кожа е најбитна – ако до сега не сте биле на дерматолог да ги прегледа бемките, овој месец отидете

You must need to login..!

Опис

Ракот на кожа, иако е најчест, свесноста не е на ниво на која што треба да биде. Нешто што толку лесно може да се види, па и лаик ќе познае, штета е да умираат луѓе и смртноста да биде толку висока, изјави во Утрински брифинг Д-р Александар Митов.

Ракот на кожата, меланомот до пред десетина се сметаше за една од најтешките медицински дијагнози. Човек кога ќе го види, до пред некоја година значеше дека онколозите немаат што да му направат и имаше лимитирани иопции. За среќа се случи пробив во последните 5 до 10 години и тоа на две нивоа – таргетирана терапија и имуно трерапијата која што е иднината на онкологијата.

Кај таргетираната терапија прецизно се следи некоја мутација на ген и ако се најде дека е присутен тој одреден ген, може да се даде теарпија која што дрматично го породлжува животот во одонос на тоа што порано сме го сметале дека воопшто е можно кај меланом.

Втората линија на терапија е имунотерапијата и тука се направи чудо. Прв пат во онкологијата може да го употребиме зборот лек. Со појавата на имунотерапијата особено кај меланомот, има примери на целосно излекувани луѓе. На Џими Картер на деведесет и нешто години му дијагностицираа метастазиран меланом со метастази на мозок и црн дроб и еве го се уште е жив и има целосно повелкување на метастазизите.

За меланоимот главната причина е токму неправилното изложување на сонцето. ДОјде ли до момент да изгоре лккожата и да мачкаме кисело млеко, тоа значи дека сме претерале многу и тоа е јасен знак дека на тие зони кај што имало горење на кожата, во следните неколку години треба да внимаваме многу бидејќи таму е зголемена веројатноста да се појави некаков проблем, вели Митов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

4 − 1 =