Д-р Митов: Пандемиски замор – после оваа пандемија ќе следува пандемија со ментални сосојби, се покажа дека од старт се потребни радикални чекори

You must need to login..!

Опис

Јас внимателно ги следев и колегите епидемиолози кај нас и некако мој впечаток е дека кај нас се очекуваше едно ниво на прележаност кое што е поголем од другите земји. Се говореше за некој праг на градње на колективен имунитет. Можеби тоа дополнително не збунува имајќи предвид со каква нова работа се занимаваме, но можеби проекциите ги наруши овој новиот британски сој, за кој што ние иницијално немавме очекување, па сите анализи беа правени врз основа на претходниот сој. Искрено да кажам ваков рапиден бурен трет бран, ни јас ни моите колеги не очекувавме, изјави во Утрински брифинг Д-р Александар Митов

Кога гледав предупредување во Германија и Британија, кога ги читав сите силни предупредувања за потенцијален трет бран кој би бил упте полош од претхдните два, не многу веродостојно ми делуваше, но се испостави дека математиката им била вистинска, дека предвид биле земени и можните мутации и за жал се испостави дека колективниот имунитет не е стасан кај нас и го гледаме нагорниот тренд на овој трет бран. Според досегашните податоци ова не се чини дека ќе заврши за кратко, вели Д-р Митов.

Карантинскиот замор беше детектиран од научниците уште на третиот, четвртиот месец од почетокот на пандемијата. Ако тогаш можевме да зборуваме за т.н пандемисики замор, може да замислиме што се случило на тој план до сега и какво е влијанието врз пациентите во однос на нивната ментална состојба. Се почесто луѓето кризираат на многу посериозен начин од она што е видливо. Невидливи се тие бројки за луѓето кои поминуваат низ сериозни кризи, ментално, на начин на справување со сета оваа остојба. Не е флоскула дека после оваа пандемија ке следува пандемија со ментални сосојби, вели Митов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

17 − four =