Д-р Митов: Народот сигурно ќе влезе во алтернативната медицина

You must need to login..!

Опис

Во 2015 година ЕУ направи анализа дека до 2025 година во здравство ќе има потреба од над половина милион здравствени работници на ниво на целата унија… Од тоа се очекува дека во наредниот период се очекува уште поголемо ислување на овој кадар од земјите и од кај нас…

Секогаш мора да планираме според најоскудниот ресурс, во здравствениот систем кај нас и во иднина тоа ќе биде кадарот.. И тоа ќе трае во следните 30 години. Нас прва и основна стратегија ќе ни биде план за продуцирање на ваков кадар.

-Кога се отвараат вратите од ЕУ само за пример Романија изгуби 2 проценти од медицинскиот персонал…

5

-Традиционалната и официјалната медицина имаат допирни точки.. Се покажа и дека народната мудрост ите како била исправна.

-Хомеопатија е дел од алтернативната медицина во која се користат разредени супстанци, меѓу кои и отрови, но до толку разредени што организмот ги прима само како информација. Во некои земји во светот има интеграција на алтернативната и официјалната медицина. Особено Германија работеше на нивна интеграција… Државата ги препознава, не се смета за нелегално, нема конфликт на тоа ниво… Кај нас не е така пред неколку години излезе законот, пред тоа ваквите лекари се сметаа за диви, врачеви.

-Искуствата се следни, народот сигурно ќе влезе во алтернативната медицина затоа подобро е да биде регулирано за да нема сива економија, вели за УБ Д-р. Александар Митов.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

one + five =