Д-р Митов: Матичните лекари се малку потценети, но играат огромна и клучна улога

You must need to login..!

Опис

-Улогата на матичните лекари е клучна. Ме радува тоа што гледам и читам многу конкретни работи, Беким Сали се гледа дека има големо познавање во областа. Освежување ми е да слушнам министер за здравство да зборува за приоритети.

-Во основа да се има приоритети укажува на организаторски капацитети на менаџерски способности. Зафаќање со примарното здравство како еден од приоритетите е добра вест.

-Во системот не треба да бидеме само декларативни туку треба да ја лоцираме нивната местоположба.

-Проблемите се повеќе на број, обременоста на матичните лекари со административна работа е еден од нив. Целиот здравствен систем е така направен по принципот пополни ова, пополни она, направи вака. Фондот нуди еднострани договори а лекарите се принудени да ги прифатат.

-Организациски проблем кој може да се реши за неколку месеци е посетите на пациентите, особено што 20 проценти од нив одат на матичен еднаш неделно да се изнајде модул да се намалат.

-Во Европа има земји кои предвидуваат партиципација на преглед и секој преглед ке чини одредена симболична сума. Со тоа не треба да се ограничи пристапот, зборувам за симболична сума, но на некој начин да се ограничат посетите.

-Доколку се намалат барем малку административните работи на лекарите и намалувањето на овие редовни пациенти ќе им овозможи на лекарите да се посветат повеќе на друга работа.

-Матичните лекари се малку потценети, но играат огромна улога, вели за Утрински брифинг Д-р Александар Митов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

15 − 11 =