Д-р Митов: Конечно медицината се приближи кон превентива

You must need to login..!

Опис

Конечно медицината се приближи кон превентива. Парадигмата само да лекуваме а малку да спречуваме беше многу присутна. Важноста на превенцијата е исклучително важна.

Факт е дека не се сите индустрии во крииза. Некои се офајдија. За среќа има многу студии кои укажуваат на земање на одредени додатоци или не. Така што не е само гол профит во прашање. Значи да не дојде до ситуација да се заболиме. Тука постојат низа суплементи кои му помагаат на нашето тело подобро да го преброди цел овој период. Така што има научна основа суплементите да го најдат своето место под сонцето, изјави во Утрински брифинг д-р Александар Митов.

Се поставува прашањето дали не е доволно тоа што нашето тело само го прави за да се одбрани. Но се покажува дека во нашата исхрана постојат реални ризици од недостатоци кои имаат ефект во нашето тело. Пример магнезиумиот. Едно е нивото на неговот присуство пред 50 години и сега. Земјата се истоштува и одредени елементи почнуваат да недостигаат. Сакам да кажам дека постојат реални ризици од недостатоци. Исто така тука е и цинкот. Тој не е едноставно да се најде во храната. Зошто е потребно да се зема цинк, витам Ц или Д? За овие јасно знаеме дека имаат некаква поврзаност со имунитетот и неможе да направат проблем за организмот, ја истакна важноста од земањето на овие елементи во исхраната, д-р Митов.

За витаминот Д – тој е имуномодулатор. Тоа значи нашето тело адекватно да одговори имунолошки, но да не претера, бидејќи така би се направила бељата. Затоа за овој витамин се поставува прашањето дали е витамин или хормон, бидејќи во нашето тело се однесува на инзвонредно важен начин. Затоа се поставува прашањето за дозирањто на овој витамин. Дозата не може да се утврди универзално. Доколку некој сака да зема пониска доза, веројатноста да си направи штета е мала, но сака ли некој да зема поголеми дози има некои чекори кои треба да се направат.

Преку крв да се види не само нивото на Д, туку и на парахормонот, калциумот и да се следи јасен протокол за одредување на правата доза. Затоа ако се ниски дози можат да се земат – од 1.000 до 2.000, вели д-р Митов.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

4 × two =