Д-р Митов: Времето на инфективните болести не е завршено – како пандемијата ги смени здравствените системи

You must need to login..!

Опис

Здравствените системи се толку комплексни што може да се пиустоветуваат со примери од сеизмологијата односно за т.н тивки зони. Овие зони не ви кажуваат каде се проблемите и кога дојде ковид цунамито излезе на површина.

-Има многу сериозни проблеми во начинот на набавка особено кога има потреба од интервентен увоз. Се испостави дека повеќе не одговара договарањето набавки во 4 очи.

-Сега треба да ги зајакнеме постапките за интервентна набавка, но сепак мора да се воспостават и одредени процедури.

-Иако се мислеше дека времето на епидемии заврши но сепак ковид не потсети дека тоа не е така.

-Втората лекција која ја учиме е во делот на финансиските планирања.

-Начинот на кој што се уште се патентираат одредени пронајдоци како вакцините и се изолираат целосни делови од светот треба да се преиспита и прашање е дали тоа треба да се дозволува во време на пандемии.

-Кина на пандемијата и пристапи подготвена од претходната САРС криза и веднаш почнаа со отворање на ковид центри и да ги изолира случаите кои се заразени со вирусот.

-Кинезите први ја сфатија таа пракса на диференцијација, вели за УБ Д-р Александар Митов.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

3 × 3 =