Д-р Митов: Во Министерството за здравство е потребен оддел посветен на здравствената технологија како клучен сегмент за функционален здравствен систем

You must need to login..!

Опис

За жал кај нас се уште не е развиена таа свест колку е пресудно, важноста и значењето на медицинската технологија. Ги следев анализите на други земји во однос на тоа колку се подготвени да одговорат на пандемијата и секогаш се гледа како се опремени. Одговорот на оваа криза во многу се сведе во вистинската подготвеност од аспект на здравственат атехнологија. Контиунуирано слаби сме во уредно планирање на потребите, воспоставување на стратегија од минимум 10 години и на тој начин да се гради стратегијата за инвестиции во здравствениот сектор, изјави во Утрински брифинг Д-р Александар Митов и додава дека во самото министерство ни фали тој оддел посветен на здравствена технологија, каде треба да има инженери, вработени во министерството за здравство кои овие теми би ги обработувале секојдневно.

Димензиите што треба да бидат разгледани се инзвонредно битни. Да влеземе во делот дали треба да се потпираме само на тој закон за цена. Јас не мислам и никој како граѓани не сака да се лекува на најевтиниот апарат кога е во прашање здравството. Втора работа е оддржувањето и сервисирањето.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

one + 14 =