Д-р Митов: Во Македонија има катастрофална бензодијазепинска криза

You must need to login..!

Опис

Потрошувачката на лекови е еден од „слоновите во собата“. Кога збориме на тема здравство тоа е толку голема тема, бидејќи многу работи открива. АКо земете да ги следите и анализирате потрошувачката на лекови дознавате многу работи, изјави за Утрунски брифинг Д-р Александар Митов.

-Прво дознавате каква е состојбата на населението. Имате еден јасен показател каде одат рецептите и пшто пие наелението. Дали доминираат кардиоваскуларни и сите други состојби.

-Второ гледате од аспект на Јавно-здравствен систем кај се трошат парите и тоа инзворедно важна тема кога срте во позицијата да се грижите за здравствениот денар.

-Трето добивате податоци за тоа како и колку и дали се следат тие упатства за медицина базирана на докази. Дали лекарите што и како препишуваат.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

3 × 3 =