Д-р Митов: Автоимуните болести доживуваат видлив статистички скок

You must need to login..!

Опис

-Апсолутните бројки растат кај случаите на автоимуно заболување, при што не растат само неразјаснети состојби како алергиски реакции туку има пораст и кај болести кои јасно се утврдени како дијабетот.

-Имуниот систем кој што има одговорност да не штити од надворешни фактори се збунува и наместо да ги напаѓа нив напаѓа делови од нашиот организам. Станува збор за комплексни меганизми се уште недоволно објаснети при кои имуниот систем го напаѓа сопствениот организам. Имуниот систем пребурно реагира до тој степен и да го убие телото.

-Дури и кај малигните заболувања се смета дека проблем е дека имуниот систем не може да ги забележи малигните клетки за да реагира и затоа се вели доколку му ги покажете тој веднаш ќе ги исчисти и даму се гледа напредокот во науката во однос на лекување на ова заболување.

-Сега се испоставува дека содржината на микробиомот и балансот на бактериите во цревата игра голема улога во балансирање на микроорганизмите, а доколку тој е дисбаласиран прави збунување на имунитетот.

-Трансмастите кои денеска се се позастапени во исхраната нема организам каде не го збунуваат имуниот систем. Пробиотиците се многу важни и играат огромна улога во балансот на флората во цревата што пак е директно поврзана со реакцијата на имунитетот, изјави за Утрински брифинг Д-р Александар Митов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

one × two =