Д-р Грозданова: Направена е конкретна шема за дистрибуција и аплицирање на вакцините низ државава

You must need to login..!

Опис

Вакцините се чуваат на Институот за трансфузиологија во специјално наменети фижидери. Обезбеден е комплетно ладен ланец и потврдено е комплетното запазување на сите безбедносни аспекти за дистрибуција и чување на ваквите вакцини. Има стандардна оперативна процедура за што нашите колеги беа обучени. Прцедурите се јасно дефинирани и комплетно, без проблем се одвиваат, изјави во Утрински брифинг, претседателка на Комитетот за имунизација, д-р Александра Грозданова.

Имаме комплетен план за диструбица во нашата држава. Овие вакцини после одмрзнувањето од -70 степени, во период помеѓу два до пет дена да стојат на температура од 2 до 8 степени, а такви фрижидери има низ сите Здравствени домови кад еќе се одвива вакцинацијата. Во моментов вакцинираме само во модуларната болница во Скопје на инфективната клиника поради еден практичен аспект – имаме ограничен број на вакцини и поради тоа што на ваков начин обезбедување едно многу детално планирање на самиот процес на вакцинација. Кога ќе имаме поголеми количини направена е конкретна шема за дистрибуција и вакцинација, додаде д-р Грозданова.

Целиот разговор погледенте го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

two + 19 =