Д-р Беговиќ: Обуката на лекарите трае предолго за да дозволиме лесно да го губиме стручниот кадар

You must need to login..!

Опис

-Како Синдикат не очекувавме, па и јас лично, дека целата работа ќе оди во овој правец, односно дека некои директори на Клиниките и во други Јавни здравствени установи, па и министерот за здравство нема да го почитуваат и нема да постапат согласно Законот. Законот е јасен и утврдува дека сите здравствени работници и соработници треба да го продолжат Договорот за вработување, најмногу до 67 години возраст , изјави во Утрински брифинг Д-р Горан Беговиќ, претседател на Синдикатот на Клинички центар.

-Тоа се гледа во членот 104 од Законот за работни односи, кој е изменет и дополнет и кој за здравствените работници и соработници, а исто така и за наставно-научниот кадар дава исклучок, да со други Закони се утврди нивното право на продолжување на Договорот за вработување најмногу до 67 години возраст, вели Д-р Беговиќ и додава дека тоа е утврдено во Законот за здравствена заштита за здравствените работници и соработници, додека за наставно-научниот кадар тоа е утврдено во Законот за високо образование во челнот 187.

-Двата Закони утврдуваат право да им се продолжи Договорот за вработување. Овој Закон за здравствена заштита, членот 204а ги опфаќа сите здравствени работници и соработници, значи не само наставно-научниот кадар, а голем дел од нив се и од професорскиот кадар, вели Беговиќ.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

3 + eleven =