Дуковски од Макканабис: Докторите се против легализација на канабис бидејќи не знаат колку е ефикасен

You must need to login..!

Опис

Нашето залагање за легализација на канабисот и донесувањето на Законот за декриминализација не е само од профитн аспект. Ние сакаме да укажеме дека законот овозможи формирање на агенција која ќе се занимава со оваа индустрија, ќе се донесат нови правилници и подзаконски акти, а агенцијата ќе има за цел да ги регулира сите одредби кои ќе произлезат од законот, рече претседателот на Макканабис, Костадин Дуковски.

-Имаме забелешки на нацрт законот кој што е во процедура, но подобро да се донесе закнот за легализација на канабисот со мали недостатоци, отколку воопшто да не се донесе, бидејќи постои опасност да не престигнат другите европски држави. За да имаме безбеден производ мраме да ги запазиме сите меѓународни стандарди. Вложуваме и во клинички испитувања за да знаеме како е најправилно да се конзумира маслото од канабис за медицински цели. Свесен сум дека тоа ја крева цената, но Фондот за здравствено осигурување треба да раазмисли за да го стави овој лек на позитивната листа на лекови, вели Дуковски.

Во однос на негативните ставови на лекарие за легализаци8ја на канабисот, тој вели дека лекарите немат протокол за лекување со канабис и затоа не ги знаат позитивните својства на овој лек.

-Јас не ги обвинувам лекарите, тие немаат искуство, бидејќи немаме протокол за леквање со канабис, вели Дуковски.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

14 + fifteen =