Дувњак: Реконструкција или (де)конструкција – како поблиску до вистината?

You must need to login..!

Опис

-Воопшто не е вообичаено да се прави реконструкција на кривично дело силување како случајот со силување пред повеќе од една година во Велес. Обично реконструкции се прават за сообраќањи прекршоци. Претпоставувам дека обвинителот е дојден до ќорсокак како понатаму да го води случајот, бидејќи доколку случајот се затвори треба да премине во судска постапка. Искрено не ја гледам смислата на реконструкцијата…

-Во принцип и јавноста и сите ние се стремиме да застанеме на страната на жртвата но некогаш има и лажни тврдења и обвинителот е тој што тоа треба да го открие.

-Многу е важно да се утврдат околностите. Во случајот со Вале обвинителството вели дека станува збор за убиство во миг а не во нужна одбрана.

-Многу е важно да се утврдат фактите, материјалните докази се поважни, но она што збунува е зошто на обинителството или обвинителката во случај со силување им е потребна реконструкција бидејќи тоа се многу сензитивни ситуации, а притоа случајот е пријавен веднаш.

-Во случајот со Рашковски и Вељановски решението на судот ќе го видиме, годинава почна со ослободувања, во многу случаи и притворот се злоупотребува. Одговорноста сепак тука е и на судот и на судиите кои донеле таква одлука. Притворот не смее да биде казна туку мерка за обезбедување присуство вели за УБ новинарката и уредник на Фокус, Гордана Дувњак.

Целиот разговор погледнете го видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

thirteen − 10 =