Дувњак: Процесните пропусти на скопска Апелација го ослободија времено Панчевски од затвор!

You must need to login..!

Опис

Во конкретниов случај Врховниот суд има сосема право секој има право на сопствена одбрана, секој има право што ќе побара да изнесе свој исказ на јавна расправа што пак на Панчевски не му било овозможено. Панчевски излегува од истражниот затвор.

-Тој имаше правосилна пресуда и пред две недели сам се пријави на издржување на казната. Не знаеме зошто беше одлуката на Апелација. Верувам дека ова ќе го искористи. Можно е да се работи и за намерно прекршување на процедурата за да дојде токму до ова.

-Врховниот суд реагира само во тој дел односно за повреда на процесното право. Панчевски беше осуден за злоупотреба на службената положба и на АКМИС системот.

-Тоа значи дека се иззема системот и на рака се делат предмети на „подобни“ судии.Колку што се сеќавам станува збор за 45 предмети кои не се случајни, дел од нив се предмети на СЈО што остава простор понатаму осудените да мислат дека е донесена правилна пресуда и дека се жртви на прогон…

-Очекувам сега Апелациониот суд повторно да ја донесе истата пресуда но на јавна седница.

Оваа седница на Апелација ќе биде отворена и за новинари и не е исклучена можноста од „драми и театар“.

-Поранешниот претседател Јово Вангеловски беше разрешен, потоа таа одлука ја потврди и судскиот совет и сега е надвор од судството веројатно во адвокатурата.

Ова се дел од поентите од разговорот со новинарката и уредник на Фокус, Гордана Дувњак.

Целиот разговор погледнете го во видето

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

five × 4 =