Дувњак: Правдата е скапа, но на секој обвинет му требаат добри адвокати

You must need to login..!

Опис

Денешната тема на „Има или нема правда“ со Гордана Дувњак на Утрински брифинг… колку се важни парите кога имате судски спор. Гледаме еден од најбогатите луѓе во МК како се труди да -Не дека не се важни ако сакате да ангажирате добар адвокат.

Македоонија е земја каде што многу се парничи, но судските такси се многу поголеми по жалбена постапка па често се откажуваат. Но, битно е што секому му е загарант правна заштита без оглед на нег матер состојба. Затоа имаме бранители по службена должност. Може ли секој адвокат да биде по служб должност -Може но и не мора да значи дека станува збор за адвокати кои немаат работа. Главно се млади но амбициозни адвокати. Секој има право на одбрана, но тие што имаат пари се во предност. Во предметите на СЈО видовме дека работат цели адвокатски тимови. Камчев за Плацеви на Водно има тим од шест адвокати. Судењата не се сведени само на судниците. Има и ПР, медиумска стратегија

– Со измени на КЗ гледаме навистина битка во судницата. Се вкрстуваат мислења и ставови. Постојат еднакви правни средства и за обвинителите и бранителите. Забележуваме во судниците и адвокати кои беа дел од Шарената револуција кои протестираа против оние кои сега ги бранат. Имаше на времето поделба на наши и ваши адвокати, а сега гледаме и друга ситуација. 

– Имаше една анегдота. Прво изненадување беше кога адвокатот Сашо Дуковски ја бранеше поранеш минист за култура, па адвокатите му напишаа реакција па тој им се налути на новинарите и не ги поздравуваше. Но, секој има права на одбрана. -Тома Фила го прашав што му било најтешко да брани, рече најтешко е да браниш невин човек. -Секое излегување на суд чини пари. Колку чини одбрана за дело за кое може некој да одлежи 10 години? -Не знам, но гледам од тие што пријавуваат даноци високи се кај адвокатите. Скапа е слободата и претпоставувам дека се високи износите на хонорарите. Една иницијатива за Стразбур е 60.000 денари за некој да ја подготви како што треба. Луѓе земаат кредити и продават станови за да ангажираат адвокат што знае како да го одбрани својот клиент.   Во Македонија да се тргнат пари за здравје и за судење.

Целиот разговор погледнете го во водеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

four × 2 =