Дувњак: Потребна е нова реорганизација на судството

You must need to login..!

Опис

Денеска се одбележува денот на македонското правосудство. Ќе се слави, меѓутоа славењето ќе биде горко со оглед дека минатата недела американската амбасадорка им ја испрати предвремено честитката дека само околу 9 отсто од граѓаните имаат доверба во правосудството.

Во правосудниот поширок систем спаѓаат и адвокатите и нотарите, но судството е последната алка но се покажува дека дефектен ни е целиот систем. Долго време правосудството не беше самокритични и вината ја бараше кај другите, кај медиумите, кај граѓаните.

Сепак резултатите сега се поразителни. Остануваат голем број нерешени предмети и кога зборуваме за судството не смееме да зборуваме изолирано и за жал 30 години правиме реформои, а јавноста има впечаток дека се уште сме на почеток.

Некако не ни појде од рака ни со ветингот се остана некако на сакани и на најави. 25 години се зборува за нова реорганизација на судството. Целиот товар се става на двата скопски судови а има судоиви низ државата кои немаат што да прават.

Наместо да се направи една поефикасна судска мрежа со голем број одделенија, изминатиот период се фрлени многу пари, се отвараа судови и онаму каде немаше можеби потреба од тоа за да се задоволат нечии барања, ние се доведовме до оваа ситуација која создава една многу лоша слика, вели за УБ новинарот и уредник на Фокус, Гордана Дувњак.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

5 × 4 =