Дувњак: Однесувањето на Русија не може да пројде правно неказнето

You must need to login..!

Опис

-За една недела се случија многу работи, многу брзо, а меѓу нив и тоа дека меѓународниот СУД во Хаг изврши сослушување на двете страни и за чудо на овој суд, а претпоставувам и под притисок, беше организирано сослушување на кое разбирливо се појави замо украинската страна што пак зборува за еден однос на игнорирање и покрај тоа што тоа беше можност руската страна да ја каже својата страна дека во источниот дел на Украина се спроведува геноцид врз проруското население.

-Овие процедурални постапки се многу важни, Меѓународниот суд на правдата е формиран од ОН а русија учествуваше и при изборот на судиите на овој суд.

-Следната адреса ќе биде ООН. Очекувано сето ова добро и доаѓа на украинската страна за да го билда досието кое ќе остави трага во историјата но ќе го кориси и како адут во преговарањето. На Украина кривичната постапкаа би можело да биде и почетна точка и за други тужби меѓу кои и за барање на покривање на штети и репарации.

-Некако во сенка на сето ова што се случува во Украина поминуваат работите во делот на правдата во Македонија.

В-о апелациониот суд имаше една седница на која беа сослушани страите, а се однесува на случајот на СЈО за масиовните прислучувања. Со оглед на тоа што станува збор за комплициран предмет ќе треба да почекаме додека да ја слушнеме одлуката.

-Одбраната бара предметот да биде ставен на повторно одлучување, второто сценарие е да се бара намалување на казните. Зошто се бара да се купи време во случајот со Мијалков е тоа што ова дело за него застарува во 2025 година.

-Станува збор за многу важни кривични дела кои секоја власт може да ги направи, вели за УБ новинарката и уредник на Фокус, Гордана Дувњак.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

4 × one =