Државата ја води јазичната политика, лекторатите се мостови на пријателство не на разединување

You must need to login..!

Опис

-Спорот со Бугарија потекнува од крајот на 19-от век. Од моментот кога се одделува македонската национална мисла, во формирање на желбата на формирање на држава и стандарден македонски јазик. Тогаш се јавуваат отпори во бугарската средина, која во тоа време не е вистинска држава, како што е тоа сега, изјави во Утрински брифинг универзитетскиот професор, д-р Људмил Спасов.

Професорот додава дека сето ова се засилува по Втората светска војна, односно по обидот на Тито и Димитров за обединување на Пиринска Македонија со Вардарска Македонија. По пропаѓањето на тој обид, таа „Димитровска“ политика паѓа во вода.

-Еден од големите напади е 1977 година кога објавија памфлет дека не постои македонски јазик, додава проф. Спасов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eight + 7 =