Драгшиќ: Заеднички добра – од борба до самоуправување

You must need to login..!

Опис

Заедничките добра и ресурси е тема која што Плоштад слобода одамна ја работи. Петар Клинчарски е еден од ретките новинари (а се обратривме кај многу) кои што ја сфатија важноста на оваа борба, која најчесто се манифестира како микро-борба но трансформирачкиот потенцијал кој што го има може да претставува едно од можните решенија кои што и тоа како ни се потребни при денешниот пробив на приватниот капитал, на нео-либералната логика во јавните ресурси, изјави Ивана Драгшиќ, граѓански активист.

Кога моделот на управување е загрозен, станува борба. Кога борбата ќе успее, станува модел на управување. Случајот со Боговиње не е единствен таков случај и претставува остаток од минатиот систем, кој од горе надолу форсираше една поинтензивна инволвираност на локалното население во носењето на одлуки.

Такво едно Боговиње, физички и урбанистички дело поприбрано и поуредено од многу делови на главниот град на Северна Македонија.

Самото население го има изградено, самите го оддржуваат и самите имаат пресметано, односно осетено со годините наназад колку вода, колкав е водостојот, самите носат примероци за бактериолочки анализи. Не се случило подолго од половина час некој да нема вода. Многу се ниски трошоците и некако целиот трошок е дистрибуиран низ населението па доколку се појават семејства кои што некое време неможат да плаќаат тоа се дели низ граѓаните, вели Драгшиќ.

Изминативе години имавме шанса да видиме кога постои судир помеѓу локалната и централната власт и многу често добивавме градоначалник на наша страна, но се е работа на лична проценка. Дури и со гасоводот на Водно, градоначалникот на Скопје реално во извесен период беше со ставот, односно на истата страна со граѓаните и градот издаде такво мислење, вели Драгшиќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seventeen + seventeen =