Димов: Постои голем интерес кај граѓаните за вградување на фотоволтаици – проблем се подзаконските акти

You must need to login..!

Опис

Индивидуалните домаќинства за домување, заедници на сопственици и приватни установи што имаат инсталиран систем за греење или ладење на обновливи извори на енергија во општините Карпош, Ѓорче Петров и Аеродром може да аплицираат за зелен сертификат односно признание за својот придонес во намалување на аерозагадувањето на општините, а општинските служби при Одделението за енергетска ефикасност ќе обезбедени штедливи ЛЕД-светилки, како награда за покажаниот висок степен на одговорност.

Кампањата се организира во рамките на проектот „Replace”, финансиран од програмата за истражување и иновации на Европската Унија „Хоризонт 2020″.

На оваа тема во Утрински брифинг разговаравме со Љупчо Димов дипломиран инженер и раководител на одделението за енергеска ефикасност во општина Карпош.

-Технички и технолошки се достапни. Постои пракса најмалку десет години. Независноо што користат, овие обновливи извори многу кратно помалку користат електрична нергија. Сите вакви технолгии и системи се достапни, изјави Димов околу прашањето дали во услови на големи ценовни шокови кога станува збор за енергенсите, струјата, ковид пандемијата, дали се потребни поголеми стимулации бидејќи точно инвестицијата можеби е еднократна, а инвестираната сума ќе се врати за неколку години кај граѓаните со користењето на некои од овие системи.

-Имаме многу позитивни законски решенија. Дури и дефинираната субвеницја дека сите граѓани ќе добијат сите граѓани. Проблемот навлегува во подзаконските акти.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

3 × 2 =