Димовски: Обезбедуваме секојдневни тренинзи и формираме идни репрезентативци

You must need to login..!

Опис

Спортската академија е државнои средно училиште. Работи на принцип што се селектираат деца спортисти, во фудбал, кошарка, ракомет и тенис, и тие се примаат по селетивни тренизи. Наставата се одвива по скратен систем и денот почнува со тренинг, па доаѓаат на училиште и следат настава, изјави во Утрински брифинг Ванчо Димовски, директор на спортската академија.

Начинот кој што го има во ФФМ е тоа како што би требало да изгледа скаутирањето. Преку државните првентства веќе се знаат кои се децата. Селекцијата се прави уште кога завршуваат 7-мо одделение. На пример таа генерација У-14 се прави веќе филтер кои деца би се слектирале за репрезентацијата. 34 деца има по паралелка. Услов ученикот да ја помине годината е 3.50. Со 4.0 просек секој ученик добива и право на стипендија, вели Димовски.

Целиот разговор со диреткторот на споортската академија Ванчо Димовски погледнете го во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seven − 4 =